“A partir dels materials es configura la nostra realitat”. Una conversa amb Ariadna Parreu

L’Ariadna Parreu ja està presentant aquests dies el projecte deslocalitzat “La Matèria com a Forma”. Després d’una visita comentada a Materfad, tindrà lloc un seminari els propers dies 1 i 2 de desembre. En els següents vincles trobareu més informació sobre el  treball de l’Ariadna, del seus referents i del seminari que està preparant. Abans de que tingui lloc el seminari, hem volgut parlar amb ella per saber més coses d’aquest projecte.

image010-2

D’on ve el teu interés pel material i cóm has arribat a plantejar el projecte que ara presentes dins de #BCNProducció’16?

El meu interès material m’agrada imputar-lo al fet escultòric, a la matèria primera com a part ineludible de la disciplina però sobretot perquè construeix el nostre entorn directe. A partir dels materials es configura la nostra realitat no solament a escala palpable sinó també psicològic, social i històric. Cada material entranya unes implicacions conscients o no amb el moment han estats usats o s’han generat, el com, el perquè i el qui ha fet aquest gest i les condicions d’aquell moment. Formen un espectre d’intencionalitats, desitjos i creences profund fins i tot la més ínfima burilla.

Vaig plantejar el Materfad perquè té un discurs molt clar en com relacionar-se amb els materials què esperar d’ells i la seva vinculació amb els humans pensa en la seva finalitat, té una missió teleològica. També perquè en ser materials “nous” –de vegades el que és nou és la manera de tractar-lo, el procediment-aquests materials havien tingut un naixement però no una vida tot i que tenen tot un passat, i això és el que he volgut fer a Materfad, relacionar-me amb ells de manera diferent perquè em diguessin coses diferents, abordar aquest limbe de materioteca, de desconeixença i seducció per relatar les seves afeccions des d’el que és íntim. Abandonar la posició de limbe, de potència per fer-los palpitar i així vitalitzar l’arxiu.

Des del primer moment vaig saber que aquest acostament em resultava pretensiós si solament el fes jo, per aquest motiu vaig invitar diferents agents que es relacionen amb els materials diàriament de manera conscient: una escultora, una artesana i uns arquitectes així com un músic i una poeta.

image010

El format que tries, visita comentada i seminari és 100 % investigació. Quines són les teves expectatives en relació al seminari i quin creus que serà el teu següent pas? 

El format respon al plantejament primer del projecte, que era poder entrar allí, tocar i després pensar, replantejar o fer, les manifestacions eren imprevisibles perquè sempre ho he plantejat com un procés molt obert. La visita guiada còpia un sistema que ells tenen, que sobretot l’utilitzen les escoles, però amb aquest nou plantejament.

El seminari, l’anomeno així però en realitat serà un híbrid. Hi ha un parell de xerrades -la que obre i la que tanca- de les persones que no han estat treballant al Materfad. El lingüista i el crític faran un format propi de la investigació a través de la paraula. Els altres participants han proposat mostrar el seu procediment d’una manera més plàstica de manera que es pot dir que també hi haurà una exposició amb accions i música de durada dues tardes.

El següent pas ara per ara no el conec, el vaig fent mentre passa i encara no tinc perspectiva. Pel meu compte he encetat una línia de treball sobre el so interior dels materials i m’agradaria seguir al següent pas amb el llenguatge d’aquests. També amb tot el contingut generat d’estar allí m’agradaria donar-li forma però el que més m’interessa és tancar de manera grupal totes les línies de treball obertes a través dels diferents agents però està tot per veure.

.image008image009

Aquesta entrada s'ha publicat dins de artistes, Projectes i processos i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *