“Cultura de dormitorio: Narraciones de adolescencia femenina”, una entrevista a Xiana Gómez Diaz

Avui al nostre blog parlem amb Xiana Gómez Diaz, sobre el seu treball “Cultura de dormitorio: Narraciones de adolescencia femenina” que explora temes com l’adolescencia, la construcció de la identitat i l’autorepresentació, entre altres coses.

En el teu treball “Cultura de dormitori: Narracions d’adolescència femenina” prens com a eix de recerca l’adolescència femenina, com es construeix el seu univers i com s’auto-representa. Has partit d’una seixantena de diaris d’adolescents. Com s’ha dut a terme aquesta col·laboració?
Exacte, m’he fixat en les produccions culturals íntimes, que contenen aquesta subjectivitat femenina adolescent poques vegades manifestada o tinguda en compte. Aquesta recerca va partir dels diaris i records de la meva col·laboradora i amiga Carla Calleja i meus, i va ser avançant molt poc a poc, al principi, a través de les nostres xarxes d’amigues, les amigues d’aquestes… Al ser una recerca qualitativa no era problemàtica aquesta lentitud: de tant en tant arribava un diari amb el qual podíem estar treballant mesos sencers (alguns són densos i molt rics en signes de diferent tipus). Paral·lelament hem dut a terme entrevistes i xerrades amb moltes dones de diferents llocs i edats, sobre els seus records dels rituals íntims adolescents i el seu retrobament amb els materials conservats de l’època. Afortunadament al final hem aconseguit sortir del nostre entorn més immediat i estudiar també molta literatura de dones de diferent origen geogràfic, edat, i tipus de vida familiar.

g1_porque

Altres aspectes que apareixen, des de lectures d’altres disciplines, com l’antropologia, l’art, la psicologia, la semiòtica, la narratologia i fins i tot la grafologia. Com has treballat aquestes aproximacions?

Tinc la sort de treballar amb un equip compacte però versàtil. El meu soci de la meva productora Walkie Talkie Films, Emilio Fonseca, és investigador en semiòtica, camp fascinant on m’he endinsat en part seguint el seu rastre. També tenim filòsofs a prop, i jo sóc comunicòloga especialitzada en gènere i amb una mica d’experiència en cultura pop i cultures juvenils. Per a algunes qüestions concretes he demanat ajuda a expertes en psicologia i psiquiatria, i hem comptat també amb una col·laboració estel·lar des de la grafologia (Esther Mellado i Mery Cuesta). De totes maneres, el pressupost molt reduït que hi ha hagut per a dur a terme tota la recerca ha provocat que moltes d’aquestes qüestions al final les hagi estudiat i treballat sobretot jo.
Amb la mostra documental que tenim ara, que he comprovat que és una fita, espero poder treballar amb alguna col·laboració que enriqueixi per publicar algun text didàctic, ja al 2016.

pep_herrero_1
L’adolescència és un moment de definició i auto-representación també, de projecció de valors i de conflicte amb alguns d’ells. Creus que vivim en una societat que ens empeny a ser adolescents?

Pot ser. Hi ha diferents teories sobre els orígens de l’adolescència social, però coincideixen a situar la seva invenció/aparició en la primera meitat del segle XX. Des de llavors sembla que s’ha anat estirant, jo diria que per tots dos marges: comença abans i acaba més tard. Normalment quan es parla d’això es fa lamentant-ho: cada vegada som més egocèntriques i irresponsables. Encara que a mi em dóna més por la tendència inversa: com les persones adolescents adquireixen aviat certs trets adults relatius al darwininsme social. Durant la meva recerca (que incloïa tallers amb menors), he trobat mostres d’una competitivitat molt primerenca, que s’articula a través de la vida social, el control de la imatge pròpia… S’exten un ànim per autoplanificar-se i autocontrolar-se, amb una voluntat de pujar. Un ressó problemátic de la monetització dels likes, thumbs up, followers, etc etc.

CAST

Hoy en nuestro blog hablamos con Xiana Gómez Diaz sobre su trabajo “Cultura de dormitorio: Narraciones de adolescencia femenina”, que, entre otros temas trata de la adolescencia, la construcción de la identidad y la autorepresentación, entre otras cosas.
En tu trabajo “Cultura de dormitorio: Narraciones de adolescencia femenina” tomas como eje de investigación la adolescencia femenina, como se construye su universo y como se autorepresenta. Has partido de una sesentena de diarios de adolescentes. ¿Cómo se ha llevado a cabo esta colaboración?
Exacto, me he fijado en las producciones culturales íntimas, que contienen esa subjetividad femenina adolescente pocas veces manifestada o tenida en cuenta. Esta investigación partió de los diarios y recuerdos de mi colaboradora y amiga Carla Calleja y míos, y fue avanzando muy poco a poco, al principio, a través de nuestras redes de amigas, las amigas de éstas… Al ser una investigación cualitativa no era problemática esta lentitud: de vez en cuando llegaba un diario con el que podíamos estar trabajando meses enteros (algunos son densos y muy ricos en signos de distinto tipo). Paralelamente hemos llevado a cabo entrevistas y charlas con muchas mujeres de distintos lugares y edades, sobre sus recuerdos de los rituales íntimos adolescentes y su reencuentro con los materiales conservados de la época. Afortunadamente al final hemos conseguido salir de nuestro entorno más inmediato y estudiar también mucha literatura de mujeres de distinto origen geográfico, edad, y tipo de vida familiar.

ari_cifr4_conrosa

Otros aspectos que aparecen, desde lecturas de otras disciplinas, como la antropología, el arte, la psicología, la semiótica, la narratología e incluso la grafología. ¿Cómo has trabajado estas aproximaciones?
Tengo la suerte de trabajar con un equipo compacto pero versátil. Mi socio de mi productora Walkie Talkie Films, Emilio Fonseca, es investigador en semiótica, campo fascinante donde me he adentrado en parte siguiendo su rastro. También tenemos filósofos cerca, y yo soy comunicóloga especializada en género y con un poco de experiencia en cultura pop y culturas juveniles. Para algunas cuestiones concretas he pedido ayuda a expertas en psicología y psiquiatría, y hemos contado también con una colaboración estelar desde la grafología (Esther Mellado y Mery Cuesta). De todos modos, el presupuesto muy reducido que ha habido para toda la investigación ha provocado que muchas de estas cuestiones al final las haya estudiado y trabajado sobre todo yo. 
Con la muestra documental que tenemos ahora, que he comprobado que es un hito, espero poder trabajar con alguna colaboración que enriquezca para publicar algún texto didáctico, ya en 2016.

gemma_tachon4_todapaginarojo

La adolescencia es un momento de definición y autorepresentación también, de proyección de valores y de conflicto con algunos de ellos. ¿Crees que vivimos en una sociedad que nos empuja a ser adolescentes?
Puede ser. Hay distintas teorías sobre los orígenes de la adolescencia social, pero coinciden en situar su invención/aparición en la primera mitad del siglo XX. Desde entonces parece que se ha ido estirando, yo diría que por ambos márgenes: empieza antes y termina más tarde. Normalmente cuando se habla de esto se hace lamentándolo: cada vez somos más egocéntricas e irresponsables. Aunque a mí me da más miedo la tendencia inversa: cómo las personas adolescentes adquieren prontamente ciertos rasgos adultos relativos al darwinismo social. Durante mi investigación (que incluía talleres con menores), he encontrado muestras de una competitividad muy enraizada, que se articula a través de la vida social, el control de la imagen propia… Se extiende un ánimo por autoplanificarse y autocontrolarse, con un poso como trepa. Un eco problemático de la monetización de los likes, thumbs up, followers, etc.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de artistes, Exposicions i activitats, General, Projectes i processos i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *