“Amb el meu treball proposo l’artesania de la imatge com a resistència”. Entrevista a Federico García Trujillo

Des del blog de BCN Producció ens agrada parlar amb els artistes que presenten els seus projectes per conèixer més detalls sobre els seus processos de treball, sobre el que pensen i sobre com afronten els seus treballs. Amb Federico García Trujillo hem parlat sobre els orígens de “Frames Rocío” i sobre nocions com la censura o l’oblit.
“Frames Rocío” parteix d’un documental -el director’s cut de “Rocío” de Fernando Ruiz Vergara, recuperat l’any 1980 i després oblidat de nou per diverses circumstàncies. Com arriba a tu aquest documental i la seva història?El projecte “Frames Rocío” té el seu punt de partida al març de 2014. La meva companya de pis Gloria Guillén em va comentar que m’interessaria assistir a la filmoteca del Raval ja que presentaven “El cas Rocío” un documental sobre la pel·lícula. Va creure que m’interessaria perquè en aquell moment estava treballant entorn del Pavelló de la República de 1937 i la pel·lícula analitzava una sèrie de crims d’aquest període. A la projecció va assistir José Luis Tirado director del documental, i després de la projecció es va establir un debat sobre la prolongació de l’estructura franquista fins als nostres dies, les problemàtiques de la memòria històrica, etc… Tota la història entorn de la pel·lícula em va fascinar en incidir en certs plantejaments amb el que em sentia identificat i em vaig plantejar si podia utilitzar-ho com a material de treball.

icub150915_013
El teu treball aprofundeix en una història oblidada, recuperada momentàniament i condemnada de nou a l’oblit. Creïs que oblit, autocensura i censura són en el fons el mateix?

Per a mi són coses diferents, bé per mi la idea d’oblit entorn del període de la transició va vinculada a l’últim estadi de la repressió franquista, el crim perfecte és aquell que s’oblida. Sobre la censura hem estat debatent durant la realització del projecte i hi ha una sèrie de conclusions que m’han agradat bastant, jo parteixo de la idea que qualsevol contingut fílmic pertany al camp de la ficció ja que sempre hi ha una subjectivitat que construeix el relat documental. No obstant això, els relats vinculats al documental aspiren d’alguna manera a apropar-se al real o construir un vincle estret amb una utopia de debò. És en aquest lloc en el qual la censura actua com un fet pervers que altera el relat original i per tant aquest compromís amb una utopia de debò. L’autocensura des del meu punt de vista està mes vinculada amb la por i les represàlies des de l’exterior a l’autor. És un tema complex ja que hi ha molts nivells d’autocensura.

En el teu treball, sovint recontextualizas i resignificas en un treball artesanal uns continguts que procedeixen del paisatge mediàtic. Per què? És un intent de recuperar-los de l’un consum accelerat? De recuperar aspectes que poden quedar en l’oblit?

El meu treball final de master es titulava: “Artesania y Resignificaciones como  Resistencia al Espectáculo”. En ell, aprofundia en aquesta idea que comentes. L’ espectacularizació tècnica de la imatge així com el volum de producció de contingut visual, ha provocat des del meu punt de vista un consum superficial de les imatges. En el meu treball proposo l’artesania de la imatge com a resistència amb la qual subvertir aquesta superficialitat o banalització. Amb artesania de la imatge no solament em refereixo a la pintura o el dibuix. També considero artesania de la imatge la cambra fosca de revelat, l’edició digital o el muntatge de video, és a dir qualsevol procés que impliqui una elaboració des de la subjectivitat i sobretot una profunditat de la mirada.

icub150915_011

(CAST)

Desde el blog de BCN Producció nos gusta hablar con los artistas que presentan sus proyectos para conocer más detalles sobre sus procesos de trabajo, sobre lo que piensan y sobre como afrontan sus trabajos. Con Federico García  Trujillo hemos hablado sobre los orígenes de “Frames Rocío” y sobre nociones como la censura o el olvido.

“Frames Rocío” parte de un documental -el director’s cut de “Rocío” de Fernando Ruiz Vergara, recuperado el año 1980 y después olvidado de nuevo por diversas circunstancias. ¿Cómo llega a ti este documental y su historia?

El proyecto Frames Rocío tiene su punto de partida en Marzo de 2014. Mi compañera de piso Gloria Guillén me comentó que me interesaría asistir a la filmoteca del Raval ya que presentaban “El caso Rocío”  un documental sobre la película. Creyó que me interesaría porque en aquel momento estaba trabajando en torno al Pabellón de la República de 1937 y la película analizaba una serie de crímenes de este periodo . En el pase asistió José Luis Tirado director del documental, y tras la proyección se estableció un debate sobre la prolongación de la estructura franquista hasta nuestros días, las problemáticas de la memoria histórica, etc… Toda la historia en torno a la película me fascinó al incidir en ciertos planteamientos con lo que me sentía identificado y me planteé si podía utilizarlo como material de trabajo.

icub150915_013
Tu trabajo profundiza en una historia olvidada, recuperada momentáneamente y condenada de nuevo al olvido. ¿Crees que olvido, autocensura y censura son en el fondo lo mismo?
Para mi son cosas distintas, bueno para mi la idea de olvido en torno al período de la transición va vinculada al último estadio de la represión franquista, el crimen perfecto es aquel que se olvida. Sobre la censura hemos estado debatiendo durante la realización del proyecto y hay una serie de conclusiones que me han gustado bastante, yo parto de que cualquier contenido fílmico pertenece al campo de la ficción ya que siempre hay una subjetividad que construye el relato documental. Sin embargo los relatos vinculados al documental aspiran de alguna manera a acercase a lo real o construir un vínculo estrecho con una utopía de verdad. Es en este lugar en el que la censura actúa como un hecho perverso que altera el relato original  y por tanto este compromiso con una utopía de verdad. La autocensura desde mi punto de vista está mas vinculada con el miedo y las represalias desde el exterior al autor. Es un tema complejo ya que hay muchos niveles de autocensura.

En tu trabajo, a menudo recontextualizas y resignificas en un trabajo artesanal unos contenidos que proceden del paisaje mediático. ¿Por qué? ¿Es un intento de recuperarlos de un consumo acelerado? ¿De recuperar aspectos que pueden quedar en el olvido?
Mi trabajo final de master se titulaba: “Artesanía y Resignificaciones como Resistencia al Espectáculo”. En él profundizaba en esta idea que comentas. La espectacularización técnica de la imagen así como el volumen de producción de contenido visual, ha provocado desde mi punto de vista un consumo superficial de las imágenes. En mi trabajo propongo la artesanía de la imagen como resistencia con la que subvertir esta superficialidad o banalización. Con artesanía de la imagen no solo me refiero a la pintura o el dibujo. También considero artesanía de la imagen el cuarto oscuro de revelado, la edición digital o el montaje de video, es decir cualquier proceso que implique una elaboración desde la subjetividad y sobre todo una profundidad de la mirada.
icub150915_011

Aquesta entrada s'ha publicat dins de artistes, Exposicions i activitats, General, Projectes i processos i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *