4 PREGUNTES A PEP VIDAL.

 

Hola Pep. He de confessar que sóc d’aquelles persones que han fet sempre humanitats perquè no entén les mates, sovint compto amb els dits…Pots explicar la teva obra, a ”nivell per a tots els públics”?

Jo també compto amb els dits. De fet, és curiós com en funció dels països, es compta de manera diferent amb els dits. Els japonesos, per exemple, fan servir sempre una metodologia molt diferent a la nostra. Però tornant a la pregunta, no crec que la peça tingui absolutament res a veure amb les matemàtiques. Té més a veure, per mi, amb l’arquitectura, amb la construcció.

Per a mi el projecte { } és més una història, un conte. Com aconseguir (o intentar) que en un espai, per petit que sigui, no hi passi res de res.

I és per això que em plantejo (totalment erròniament des del punt de vista físic) que si en un espai no hi ha matèria és més fàcil que no passi res. I és per això que faig el buit en el sincrotró ALBA. Parèntesi: estic content d’aquesta interacció entre el sincrotró ALBA i Hangar, els dos centres de producció científica i artística, que m’han ajudat a portar el projecte endavant.

Un cop tenim la càpsula de buit, la comencem a recobrir amb tot de materials aïllants, fins que obtenim el cub que veiem, de 83cm d’aresta i més d’una tona de pes. Tot per tenir (o intentar) un espai on no hi passa res.

Quin va ser el punt de partida per aquesta obra? ( una fórmula, una imatge…)

El punt de partida va ser la pregunta: pot haver-hi algun espai en el món en que no passi absolutament res? Aquest és el punt de partida. Jo treballo amb la idea de canvis infinitesimals (que després en parlarem) i l’inici de { } és precisament això, quin sistema pot romandre inalterable als canvis infinitessimals?

Hi ha diverses imatges que no sé si són el punt de partida, però si unes són importants són els Seascapes de Sugimoto a partir de la seva pregunta: quina foto podria fer ara i que fos la mateixa segles abans?. La seva resposta són horitzons del mar, la meva és el cub que està ara a La Capella.

Seascape. Sugimoto

Seascape. Sugimoto

L’idea que comentes en algun dels teus treballs entorn de les cadenes infinitesimals i dels canvis que produeixen en el sistema sembla una idea quasi poètica, aplicable a la realitat social. Les matemàtiques poden ser polítiques, és a dir, determinades també per una ideologia? allò que el subjecte que observa també determina el resultat…

Els canvis infinitesimals, tal com dius són poètics i alhora, degut a la seva força i invisibilitat i unió, són molt poderosos. Jo quan penso amb ells em poso content, la veritat. Petits canvis són poderosos, que deia el Capità Enciam quan jo era petit.

Clar que sí. A mi m’agrada lo micro. Lo petit. I crec que des d’aquí és des d’on es poden fer coses, en art, en matemàtiques, a la vida.
Les realitats sempre són infinitesimals i els canvis en aquestes realitats també.

Es pot ser creatiu amb les mates?

Des del meu punt de vista, aquesta pregunta no té sentit, vull dir, que les matemàtiques són creatives per definició. De fet, les matemàtiques (i no és que ho digui jo, ho diu tothom) són la regió/espai més creatiu del món. Doncs la física, les lleis que regulen aquest món (com pot ser la gravetat o la velocitat o l’espai/temps) no existeixen.

Tu et pots inventar el món que vulguis i serà vàlid. Les matemàtiques són el més lliure i el més tolerant que hi ha al món, de veres. Res el pot superar, doncs, malauradament tota la resta (o quasi, la filosofia també estaria dins del paquet d’elements lliures de la física) està regit a les lleis de la física i a les nostres percepcions. Els colors, els sons, per exemple, són els que nosaltres veiem i sentim, no podem anar més enllà. No podem dir “Sigui A un color que no veiem”. En matemàtiques sí.

Podem començar tot un món infinit a partir d’aquesta premissa, per exemple, i quedar-nos tan amples. I algú podrà dir “però això d’un color que no veiem no és cert!”. I aleshores tu li pots respondre: en matemàtiques sí. I ell pot respondre: friki. I tu pots respondre: sí.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de artistes, Exposicions i activitats, General, Projectes i processos i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *